Ženske v matematiki – galerija portretov: razstava in okrogla miza ob mednarodnem dnevu deklet in žensk v znanosti

Italien, Cortona, September 2015, European Women in Mathematics EWM, Dr. Katarzyna (Kasia) Rejzner, Department of Mathematics, University of York/GB

V počastitev mednarodnega dneva žensk in deklet v znanosti (11. februarja) bo med 11. in 25. februarjem 2022 v Atriju ZRC na ogled razstava “Ženske v matematiki – galerija portretov.” Gre za razširitev razstave “Women of mathematics throughout Europe – A gallery of portraits”, ki je od leta 2016 gostovala že v več kot 100 mestih po Evropi in svetu (http://womeninmath.net/). Razširitev smo v sodelovanju z DMFA Slovenije in Univerzo na Primorskem pripravili z avtoricama Sylvio Paycha in Noel Matoff za 8. Evropski matematični kongres (https://www.8ecm.si), ki je potekal julija 2020 v Portorožu.

Ob otvoritvi razstave bo v petek, 11.2., ob 14. uri, potekala okrogla miza, pri kateri bodo sodelovale tri portretiranke:

• prof.dr. Blaženka Divjak (Univerza v Zagrebu),

• prof.dr. Neža Mramor Kosta (DMFA Slovenije),

• prof.dr. Dušanka Perišić (Univerza v Novem Sadu).

Pogovor bo vodila dr. Jovana Mihajlović Trbovc (Inštitut za kulturne in spominske študije ZRC SAZU). Dogodek bo potekal v organizaciji DMFA Slovenije in projekta R&I PEERS, ki ga vodi ZRC SAZU.

Vljudno vabljeni!