Dr. Marija Klobčar

Foto: lasten arhiv

Raziskovalka Glasbenonarodopisnega inštituta, kjer se ukvarja predvsem s pesemskim izročilom v zgodovinskem kontekstu, potujočimi pevci, zgodovino zbiranja in raziskovanja ljudskih pesmi in mitologijo. Letos spomladi je izdala imenitno monografijo o potujočih pevcih z naslovom Poslušajte štimo mojo, jeseni pa je bila za dosežke na področju etnologije nagrajena z Murkovo nagrado.

»Leto 2020 me je kot žensko raziskovalko s prvim valom epidemije covid-19 zaznamovalo na poseben način. Prve dni po nastopu posebnih razmer sem čakala na izid svoje knjige o potujočih pevcih. Pričakovanje izida se je prepletalo z nelagodjem ob tem, da za tiskarskimi stroji delajo kljub vseobkrožujočemu virusu. V ta občutja so se vpletala vprašanja, kakšen bo – glede na razmere – sam tisk, pa tudi zavedanje, da knjiga ne bi mogla najti ustreznejšega časa za izid: potujočim pevcem so vznemirljive vesti, kot so jih prinašale tudi epidemije, dajale večji kos kruha.

Knjiga je prišla k meni domov kot paket. Kot darilo iz sveta, ki ga je pretresel covid, a mu ni mogel vzeti življenjske moči. Prevzela sem jo z razkužilom v roki, da bi ji odvzela morebitno sled temne sence bolezni. Vstopila je v naš dom, ki je v času epidemije postal varno domovanje umirjenega sobivanja ustvarjalnosti besede in gospodinjstva. Dom, ki mi je vnovič dopustil možnost oblikovanja mirnega delovnega urnika in s tem omogočil prostor za tisto razsežnost, ki je bila ob poglobljenem raziskovalnem delu tolikokrat umaknjena na robove mojih moči: za možnost biti žena in mama.«